Avgift införs på Hargebadens parkering

Parkeringssituationen vid Hargebaden varma dagar under semestertider har länge varit en källa till problem. Från och med måndag den 1 juli införs avgiftsbelagd parkering vid badplatsen, något de inblandade aktörerna hoppas ska bidra till att lösa problemen.

Det är Harge Bad & Camping som sköter parkeringen vid Hargebaden. Marken ägs av campingen, Askersunds kommun och föreningen Harge Byamän.

– Varma semesterdagar kan det bli kaos här på parkeringen, folk parkerar på båda sidor av gatan, något som gör att exempelvis en brandbil på uttryckning inte skulle kunna ta sig förbi. Det är det vi vill komma ifrån genom att vi nu lanserar en betallösning för parkeringen, säger Peter Gylling, som driver Harge Bad & Camping.

Huvudparkeringen vid Hargebaden har cirka 300 platser och det finns i sommar även ett antal tillfälliga platser. Kostnaden för parkering kommer att vara 15 kronor i timmen och betalning sker via en app. De första två timmarna är gratis, eftersom man inte vill att besökare på restaurangen i Harge ska behöva betala, men en registrering i appen krävs även då. Tillsynen på parkeringen kommer att skötas av ett vaktbolag, som kommer att bötfälla dem som inte följer reglerna.

– Behovet av att få en ordnad situation på parkeringen vid Hargebaden har varit stort i flera år och den här åtgärden ser vi som en bra lösning, säger Susanne Jarl, teknisk chef på Askersunds kommun.

Från och med nästa sommar kommer det att finans en ny permanent parkering som även den kommer att rymma cirka 300 bilar.

– Den kommer att byggas på mark som idag är en del av campingen. Betallösningen är även ett sätt att finansiera den investeringen för oss, säger Peter Gylling.

Parkeringen vid Hargebaden kommer att vara avgiftsbelagd dygnet runt under hela perioden som campingen har öppet, från början av maj till slutet av september.